Monday, March 30, 2015

8 [UK Series] Bath

Assalamualaikum. alhamdulillah, masih dibering ruang dan peluang untuk menulis dan berkongsin kisah kami travel to UK. baiklah, untuk post kali ini, aku akan berkongsi kisah kami melawat suatu tempat yang dimana kami pun tak pernah terpikir untuk ke sini. setelah beberapa hari stay di Bristol, mereka-mereka menyarankan kami untuk ke sini. this is Bath brodahhh!. hahaha. serioously, this is also my first time to hear this kind of place. what do they have here? let's go and follow us.


Kami melawat Bath pada hari yang sama kami jalan-jalan ke Stonhenge. seusai disana, lebih kurang pukul3, kami terus bergerak ke Bath. masa perjalanan dari Stonehenge ke Bath adalah lebih kurang 1jam lebih. kalau boleh kita recall post yang lepas, aku ada nyatakan untuk ke Stonehenge, kita akan melalui bandar Bath.

Sampai Bath city, terus cari kedai untuk isi perut. ada sebuah kedai halal yang mana tokey nya berasal dari thailand. disana juga kami sempat berjumpa dan lunch bersama rakan-rakan yang tinggal di Bath yang berasal dari malaysia. we got special service and treatment over there. masakan yang dimasak sendiri oleh tuan kedai. kedai tomyam thailand yang sepatutnya dibuka hanya untuk breakfast dan dinner. namun, dengan kehadiran kami, tuan kedai sanggup melayan dan masak special untuk kami. alhamdulillah. kenyang. as usual, tomyam is marvelous. thanks a lot guys. abeHaa sebagai tourist guide kami disini. wow!




Apa yang menarik kat Bath ini? Bath ini dinamakan sempena tempat dimana The Roman mandi manda disini. terdapat kolam air panas didalam. maka disini lah tempat mereka lepak mandi hot tub. hahaha. The Romans discovered Bath’s hot spring waters over 2000 years ago – see just how they enjoyed them at the world-famous Roman Baths. oleh kerana kami lewat tiba di Bath, selesai lunch yang agak lewat, kami hanya jalan-jalan sekitar bandar Bath. kedai dan tempat-tempat menarik pun dah nak tutup. melepas! uishh. feel bad sebab tak dapat nak masuk dan tengok roman bath nih. ermm. takda rezeki lah tuuu.

Disini juga terkenal dengan bangunan-bangunan  lama yang terpelihara. A designated UNESCO World Heritage Site and one of Britain’s Heritage Cities, Bath is home to some of the finest architectural sights in Europe, including the stunning Royal Crescent, the Circus and Pulteney Bridge – one of the most beautiful bridges in the world.
Bath Cathedral
Bath Cathedral
Bath Cathedral
Bath Cathedral

Sesudah disana, kami ke kawasan The Royal Crescent, Regency buildings in Bath. salah satu rumah / bilik disini dikhabarkan milik Jonney Depp. wow!lawa. namun, kami tiba disana sudah lewat malam. gelap dan tak nampak apa-apa. baikk, mungkin boleh share gambar dari google later. hahahah, kawasan lapang di depan kawasan rumah ni, kalau musim summer, akan dipenuhi mat saleh berjemur. yelah kan, waktu sebegini je diaorang boleh keluar lepak berjemur. kalau dapat tengok gambar dibawah. seni bina nya seakan-akan berbentuk 'keys'

Royal Crescent, the Circus
Destinasi last sebelum pulang ke Bristol ialah University of Bath. wah, sempat buat lawatan ke university. memandangkan tourist guide kami alumni university berkenaan, maka segala pergerakan adalah lancar. alhamdulillah. pada pemerhatian aku, disini sangat lengkap dengan kemudahan untuk student. sama ada tempat beriadah, library dan kolej mereka. namun library a little bit old dan malaysia sesetengahnya jauh lebih baik. *proud* hahaha







Walaupun sampai Bristol pukul 10 malam, sangat berpuas hati dengan trip hari tersebut. at least dapat cover banyak tempat menarik. malah tempat yang tak tahu sebelum ini pun sempat cover. alhamdulillah. abeHaa sempat lepak penginapan kitaorang sebelum proceed to their home. thanks a lots guys.


Pulteney Bridge

Bath Cathedral

street 


p/s: serius tempat ini sangat nyaman dan tenang

p/s/s: nanti pencen nak bawak mem besar hijrah sini. hahahaha

p/s/s/s: besar cita-cita kau.hahahaha







8 comments:

@isHaH@but@lib said...

Kau sure ke korang yg travel ni? Bukan trip family Pororo?

Eheh. gurau je. comei beno

haziq said...

aishah: velly velly sure. hahaha. maafkan kami sekiranya pororo menghantui anda. hahaha

Nina Hamdan said...

apa sebab dinamakan Bath ? haha

Nik Alya said...

weh amek gambar pakai camera ke phone? cantik siot.

haziq said...

nina.

Bath nama tempat diberi
sbb org roman mandi berdiri
sambil pool parti sampai lupa diri

hahaha

haziq said...

alya.

phone puan ellyza sajooo. hahah

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

 

Sang Penglipur Lara - Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates