Wednesday, December 30, 2015

0 [Part 1] Recap 2015

Assalamualaikum. recap ini lebih kurang theowback laa. gittuu. hahaha. kira-kira bulan February lalu. alhamdulillah dimurahkan rezeki untuk bawak madam berjalan oversea. ekeleh, macam tak pernah fly oversea madam nih. dia lagi banyak fly dari aku sebenarnya. tetapi ini lagi special dari yang lain kot. hahahaha. rindunya travel....



Memang seronok dan harus repeat lagi nih. namun masih belum ada rezeki lagi. tambahan pula sudah bertambah ahli keluarga baru. 2x ganda la perancangan yang lebih details perlu dilakukan. bagi memastikan segalanya berjalan lancar. inshaallah.

As a recap, boleh baca balik di link ini:

Part 1

Part 2

Part 3

Part 4




p/s: adam tido terkankang.hahahahha

p/s/s: madam bangun menyusu adam. no sacrifice no victory



Saturday, December 26, 2015

0 PS4

Assalamualaikum. beberapa hari lepas baru saja keluar sequel Star Wars yang ke-7 - The Force a Awakens. kalau tak silap aku. namun tak berkesempatan lagi nak pergi tengok. lagipun kurang minat dah sekarang kalau nak jenguk panggung nih. mungkin sebab dah ada anak kot. kau tunggu lah dalam beberapa bulan lagi. keluar laa tu blue-ray punya.hahaha

Bukan pasal movie ini yang nak diketengahkan. tetapi nak cenghita PS4 ada buat limited edition (LE) dart vader untuk console mereka. dem aku jatuh hati dengan design dia. kebetualan ada keluar berita unifi ada buat promo untuk this limited edition console. tapi tak amik port pun.



Namun aku try approach madam kot-kot dia sudi sponsor PS4 LE seketul kan. hahahah. tapi hampa.

"apa yang lawa sangat ps tu" tanya madam.

aku dengan semangat explain kat dia siap tunjuk gambar. "tengok ada darth vader, control dia ada merah-merah. lawa wooo". dia reply sangat win. aku checkmate terus.

"setakat stiker je ada? nanti saya print kat internet, then gam kat ps tuuu" dem aku spechless.hahahahaha

tetapi tak mengapa, PS tu kehendak je.  tak payah nak membazir. banyak benda lain lagi boleh beli. kalau ada rezeki lebih. kite grab that ass oke. just wait for a while. weeee ~




p/s: madam is financial controller saya. saya sayang dia.hehehe

p/s/s: mohon madam baca sambil lulus permohonan ini. hahahahahaha


Monday, November 23, 2015

0 Anniversary?

Assalamualaikum. semalam baru kenduri cici. dan hari ini setahun yang lepas, aku selamat diakad nikahkan dengan madam. seriusly madam.hahaha. sudah setahun ye. pejam celik tegolek teguling bersama. wahhh. syukur ya Allah. cici tu sebokk laa tuh nak sama tarikh dengan kami punya tarikh. hahahaha.

Seriously, malu sebenarnya nak ucap anniversary secara public. biarlah aku dan madam je yang menyambutnya bersama adam. bukan nak malu apa. malu dengan otai-otai yang sudah berpuluh tahun berumah tangga. 5,10,20 tahun sudah berjaya mengharungi alam rumah tangga. tak ke segan tu. bagi aku lah. mereka lebih layak untuk wish secara public kan.hahahha. ini hanya pandangan naive aku saja tau. tak salah pun. lantak kome.

Tapi kan, aku lagi malu kalau jenis baru beberapa bulan kawin dah wish anniversary. "happy 2 month anniversary sayang" what the fak wehhh. sambil letak tangan suami kat pipi. penyepak mau tak? abang - kakak semua, orang lain pun kawin jugak, bahagia jugak. tapi kemesraan tu simpan antara korang boleh tak. tak salah kan. eieieiei

Madam, we did it. my pray always with you and adam and the whole family. let's make it until the end yaa.







p/s: bkn main seronok adam tu first check in tuu.hahahah

p/s/s: yang couple wish anniversary lagi lah. rasa nak flying kick direct kt kepala.


Sunday, November 22, 2015

2 Selamat Mendirikan Masjid [6]

Assalamualaikum. alhamdulillah, seorang lagi sahabat kami selamat mendirikan rumah tangga. beliau selamat dinikahkan oleh bapanya sendiri Pakcik Talib. walau gugup. hahaha. almaklumlah kan. ini je puteri yang dia ada. gila kau tak gugup. hihihi.



Cici atau Aishah ni sahabat satu universiti kami. sahabat baik madam. baik sangat nih.memandangkan kami sudah melepasi fasa perkahwinan, maka madam banyak memberi nasihat mahupun sumber rujukan bagi nya. yelah, kan senang nak rujuk since kita dah laluinya kan. hahaha

Sahabat punya pasal, hari jumaat sudah berangkat ke Melaka. hahahah. selamat sampai tengah hari di Melaka. siap check in hotel semua. terus ke rumah pengantin untuk persiapan. kali ini, kami handle gubahan hantaran dan mini pelamin untuk pemgamtin. tak susah pun. power tak power. hahaha

Keesokkan hari Sabtu, majlis berjalan lancar. alhamdulillah. adam pun well behave. dia mengerti dia kena behave kalau dalam majlis. good adam good

Kepada Cici dan suami, kami ucapkan tahniah dan selamat melayari alam rumah tangga. nak nasihat lebih-lebih pun, kami pun baru jugak dalam alam rumah tangga ini.haha. namun,sama-sama lah kita saling memberi peringatan. dalam urusan rumah tangga ini, sangat memerlukan kepada komunikasi antara pasangan serta saling tolak ansur antara satu sama lain. inshaallah berbahagialah kita hendaknya. ameen











p/s: adam first check in

p/s/s: madam boleh buat perkhidmatan kerja kawin.hahahah



Sunday, November 1, 2015

0 Junior: I'M Back

Assalamualaikum. wah. tajuk entri macam dialog terminator gitu. "I'll be back" . laa, tak kan tak tau dialog arnold schwarzenegger (susah betul nak eja cara baca nya). tak tahu tak mengapa lah. bukannya penting pun. just joking around. hahaha. the most importantly, ummi and adam were back. alhamdulillah. mereka sepatutnya dijadualkan pulang ke KL selepas tamat berpantang, tetapi mengambil keputusan untuk pulang lebih awal. nak berpantang dengan abah dia katanya. fuyooo. hahahah

Yeay, i'm not alone anymore. plus got two buddies in this house. hahahah. alhamdulillah, mereka berdua selamat berpantang dan pulang ke KL dengan baik. ummi well behave. betul-betul berpantang. even kat rumah sini pun masih berpantang. nak sambung sampai 100 hari katanya. try laa kalau boleh. hahahahaha

The challenge begins. kau kena adjust masa dan tenaga kau dengan betul. sebelum kerja settle kan si adam dan ummi nya. ummi pun hanya tolong siapkan sarapan saja. bukan tugas berat pun. hahaha. yang beratnya nak mengangkat budak semangat tuu. hahahah. mandikan dia siap-siap sebelum pergi kerja. setakat ni, kelaut jugak lah waktu office hour aku. hahahaha. nasib bos memahami. mintak maaf sangat-sangat bos.



Next time kite jumpa lagi yee. Chaw





p/s: ummi xsabar nak habis pantang. dah marking tempat dia nak p mana. hahahaha

p/s/s: ummi berpantang, abah dia ke laut.hahahaha. konon

p/s/s/s: i'm happy abah.hihihi

Saturday, October 31, 2015

0 Junior a Month

Assalamualaikum. saja nak fast update. adam dah sebulan . baru je lepas cucuk untuk sebulan. berat saya steady je. tak berat mana pun. cukup laa sekampit beras. hahahahaha. berat yang mampu buat lengan ummi jadi sado.hahahaha





Chaw =)

Friday, October 30, 2015

0 Home Office

Assalamualaikum. home office ataupun pejabat dirumah merupakan impian kami sekeluarga. pada kami, banyak kebaikan yang kami perolehi sekiranya home office ini kami berjaya dilaksanakan. namun memandang kan masing-masing masih ada commitment ditempat kerja masing-masing. maka we need to hold first this dream. tapi tak salahkan untuk kami bermimpi dan berimiginasi. hahaha

Selain masa pejabat yang flexible, urusan keluarga juga dapat ditumpukan sepenuhnya. namun ia tidaklah semudah yang dijangkakan. untuk memiliki home office, seseorang itu haruslah mempunyai jati diri dan disiplin yang tinggi. mahukan tidak, walaupun masa pejabat kita flexible, untuk deal dengan orang lain yang mempunyai waktu pejabat, perkara ini seharusnya dipandang serius. hahaha.

Malahan, takkan laa kau sesuka hati je nak masuk office pukul berapa. namun pada kami suka hati kau nak masuk kerja pukul berapa, selagi kerja tidak siap, don't you ever to go back early. hahaha.

Saja nak berkongsi some inspiration home office. semoga dipermudah kan. inshaallah one day. baru senang nak buat analisis setiap hari. profit pun masyuk. hahahahah. ini baru dikatakan work from home with proper place to work.hiihihi





Baru senang kami nak buat kerja. tak gaduh-gaduh berebut port kerja. hahahaha. so fresh so clean





Tuesday, October 27, 2015

0 Junior Got Name

Assalamualaikum. major throwback untuk post kali ini sebenarnya. hahaha. mintak maaf laa ye. alhamdulillah, masuk hari ke-7 selepas hari kelahiran junior. kami sempat untuk melaksanakan cukur kepala. alah, buat sendiri jer. majlis yang proper sikit akan dilakukan sedikit masa lagi bersama akikah junior nanti.

Alhamdulillah, tidak susah nak settle kan kepala junior nih. hahaha. tetapi kalau nak settle kan sorang tu. agak susah jugak laa kan. lagipun mana pernah cukur kepala budak hoiii. main belasah je ni. ustaz kata kalau cukur kepala budak dan telajak cukur sampai bedarah, tanggung dosa beb.

Tapi alhamdulillah lah, junior steady saja melayan orang cukur kepala dia.

Adam Haziq
Apa yang penting, pada hari ke-7 kelahiran junior, disunatkan untuk memberi nama - nama yang baik kepada anak ini. there you go. Muhammad Adam Bin Mohd Haziq is your name. anak Selangor gituu kau yee. hahaha. welcome to the world dear. ummi dan abah sayangkan dengan kamu. bersyukur dengan anugerah Allah dan inshaallah dengan sedaya upaya menjaga amanah yang Allah berikan pada ummi dan abah.

Ummi pun nampaknya dah sihat sikit untuk bawak kamu balik berpantang di kampung. inshaallah ummi dan adam berpantang betul-betul dikampung yerr.

Chaw.

Thursday, October 22, 2015

2 10 Tips for Entrepreneurs

Assalamualaikum. do you know how to become entrepreneurs? adakah diaorang tahu semua selok belok business sebelum mereka membina empayer perniagaan masing-masing. disini aku kongsikan tips dari Tony Fernandes, founder of AirAsia. Semoga bermanafaat. sila baca. jangan malas. hahahah

sumber google

Tony Fernandes's top 10 tips for entrepreneurs

1) You don’t need to know everything

I came from the music business. I knew nothing about planes. To all the entrepreneurs out there, you don’t need to know everything about what you want to do. It’s all about the idea, it’s about passion, it’s about implementing it.

2) Just do it!

Don’t let anyone tell you that you can’t do it. You’ve got one life, so you can’t press the rewind button and say ‘I wished I had done that.’

So I recommend to all of you out there, just do it. Live your life to the utmost, be positive. If you fail, at least you have tried.

I have failed miserably at Formula One, but I have no regrets because I got to stand with the greats from Ferrari, McLaren, and others.

3) Passion is a key problem-solver

Dreams do come true. Don’t worry about failure. You have one life, make the most out of it. Nine times out of 10, if you have the passion, you will find a way to work through it.

4) Invest in marketing

If you have the greatest idea in the world, please, please, please put some money on marketing. This is because if you don’t put money on marketing, nobody is going to hear about your great idea.

There are so many great ideas that never took off because of a lack of marketing. Marketing is not about the dollars, it is also about public relations (PR). In AirAsia, we had no money. So I ran around with a red cap on and said controversial things so that the press would always take a picture of me. That was our marketing in AirAsia’s early days.

We have been through so many issues, and marketing played a key role in overcoming them.
Remember SARS (severe acute respiratory syndrome)? At that time, nobody wanted to fly; we all thought we are going to die.

Everyone cut their advertising, but I told my guys not to cut because this was the best time to build our brand. In fact, we tripled our advertising and everyone looked at me and said, “Are you on drugs?” I said, no, it is the best time because no one else is advertising.
When the first Bali bomb attack happened, everyone cancelled their flights. I said to the guys, we cannot let the Bali route die. We must continue to fly.

So we came up with ‘Love Bali’ campaign, giving away 10,000 free seats, and it worked. All 10,000 seats were snapped up in like under one minute. And all those who got those seats told all their friends about it on social media. Your best advertisement is your customers.

5) Leverage social media

When Malaysians get a good deal, they will tell the whole world about it. So the 10,000 people who went and had a good time in Bali, told 10,000 people that they had a good time. That was the early gestation of AirAsia’s social media.

We realised the power of social media very early on, so when Facebook and Twitter came up, we latched onto them. We were early adopters. We now have 32 million people on our various social media platforms, and 7 per cent of our business comes directly from social media.

The Bali campaign taught us that our best advertisements are our customers.

6) Don’t be scared of complaints

Complaints are actually free market research. Someone took the effort to write to you to tell you where things went wrong and how they should be improved. These are things that companies pay a lot of money for consultants to tell them that same thing.

So we treat every email preciously.

7) Focus on one image when it comes to branding

During the early days, there was the word ‘AirAsia’ and a logo of a bird in our branding.
If you look at the top brands in the world, there’s only one image that comes to your mind. When I say “Shell,” you think of the Shell logo. When I say “Coca-Cola,” you think of the word ‘Coke’ in italics, and when I say “Nike,” you think of the swoosh.

So, back to our earlier AirAsia brand, we said drop the bird – we felt it was facing the wrong way anyway – and we used ‘AirAsia’ as our logo. Just one image. Why spend double the money to promote two images?

We also dropped the blue and the green colours. I tried very hard not to go with red, because everyone thinks that I want to be Richard Branson [the Virgin Group founder and Fernandes’ former boss] ... but it was the best colour, so we picked red.

So yes, the colour does make a big difference!

8) Go on the ground

What I used to do – although I don’t do this anymore – was that once a month, I would carry bags, I would be a cabin crew [member], and also at the check-in counter.

I did this for two reasons. The first is that you can’t be an effective CEO (chief executive officer) unless you go on the ground to experience the real situation.

Here’s a true story. The baggage handling team told me that they needed belt loaders. I told them, “No, we can’t buy that as it’s too expensive.” So one day when I was tasked to carry bags, they put me on one of the Indonesia flights. People who fly with us generally bring their house with them, but people who fly to Indonesia bring their neighbour’s house as well!

So there was a lot of bags. I broke my back in the process, and I told my team that they were right and I was wrong, and let’s buy the belt loaders.

If I didn’t do that [go on the ground] and just sat comfortably in the office, I would have made a wrong decision, damaged a lot of bags, and probably started a union.

The second reason [for going on the ground] is that I wanted to look for talent. I wasn’t looking for the talents from Oxford or Cambridge, I was looking for the Grade 3 SPM [O Levels equivalent] kind of guys who needed a second chance.

9) Never underestimate the potential of your staff

I broke all the rules in terms of hiring people. To me, as long as you have a dream, you can do anything.

There was an ex-cabin crew member – she came up to me one day and told me that her dream was to become a pilot. I told her to go for it.

Then she called me up one day and asked if she could take part in the Miss Thailand [beauty pageant], and I told her okay, as long as I get to use her photographs in our marketing materials.
She won the [Miss Universe Thailand] pageant and recently became a captain – so we are the only airline in the world with a Miss Thailand flying with us.

The moral of the story is that we have such a flat structure that she was able to tell me what her dreams were, and we were able to make a raw diamond into a diamond.
Another one of my boys, a baggage handler in Kuching, told me he wanted to become a pilot. I told him to go for it. He passed all the exams ... he had the top marks in the flying academy. Today, he is a captain.

We have many of such stories at AirAsia. Your biggest assets, besides your ideas, are your people – because at the end of the day, it is the people who will deliver your ideas.

10) Data is king

We have a huge amount of data that we don’t know what to do with it, but everyone else wants our data ... so we figured it must be something very valuable and there must be an opportunity there.
We are investing in a few ventures. We plan to launch our own version of TripAdvisor, a travel dongle, a new YouTube-type of channel and more – data will be playing an essential role in these ventures. Data will be king.


Some tips are really inspired. Oke bye.



p/s: someday, tak kaya pun tak apa, janji hidup senang dan bahagia. juga mampu membantu orang yang memerlukan.

p/s/s: nak tolong orang tak perlu tunggu kaya.

p/s/s/s: madam and my junior macam mana? muahhh

Thursday, October 15, 2015

2 Oh TOL !

Assalamualaikum. sebenarnya nak sambung kisah 'Road to Junior'. tetapi tajuk post yakni tol lagi hangat untuk minggu ini. aku bukan kejar blog traffic pun. cukup lah sekada pendapat peribadi dansekadar pertanyaan buat sang pemerintah.

Seperti  kita sedia maklum, akan ada kenaikan harga tol sehingga 80% dibeberapa tol sekitar Lembah Klang bermula hari Khamis, 15 Oktober 2015. nice one. apa lagi kerajaan mahu. selepas pelaksanaan GST 6%, harga minyak naik 10sen 2 minggu lepas. sekarang kamu rompak kami dengan tol pulak?

sumber fb. credit kepada pemilik

The good news is, almost 4-5 tol yang ada kenaikkan harga itu adalah laluan hari-hari bagi kami. oh shit!. MEX Putrajaya dan Salak South. Duke. SILK, LDP. KLK Bentong dan Gombak. dem. harga tol yang tak pernah-pernah naik pun akan naik. apa bangang malaysia sekarang.

Macai BN macam mana sekarang? dah lenjun kena kecing dengan pemimpin korang ke? ke macai BN tidak perlu bayar tol. nikmat hidup. hahaha. eh, kena bayar jugak ke? manifesto BN yang nak kurangkan harga tol antara bandar secara beransur tu mana? sekarang sudah bertukar, jadinya terus menaikkan harga tol secara sekali gus. elok perangai.

Lagi teruk pada mereka yang tak mengundi PRU lepas. sekarang kau dah rasa apa effect 1 undi yang korang tak mengundi. dah faham belom? jangan jadi bebal sangat. alasan 1 undi tak memberi kesan pada PRU. sekarang ini lah kesannya. nak harap ke macai kena kencing tuu.

F** Off

Dah. hadap laa kau, aku dan semua rakyat dengan benda bodoh nih. Di India ada Taj Mahal. Di Malaysia Tol Mahal. *sigh*






p/s: kurus mana dah awak sekarang ye. hahaha

p/s/s: wow, besar mana dah my Junior sekarang.haha

Wednesday, September 30, 2015

2 [Part 2] - Road to Junior

Assalamualaikum. kisah yang bakal dikongsi ini mungkin sedikit syok sendiri untuk para pembaca. ini kerana penulis mungkin akan terlebih memuji character dalam kisah ini. namun, niat sebenar penulis tidak lain selain hanya ingin berkongsi sedikit kisah yang dialami oleh penulis itu sendiri. "ëkeleh, macam bagus je bini kau kan?" eish, bukan macam tu. aku percaya, setiap daripada ibu mengandung, pasti akan mengalami pengalaman yang berbeza. jadi maksudnya disini, kau nak berkongsi cerita dan pengalaman aku je. hahaha.


Tanggal 18 September 2015, Jumaat barakah, dengan rahmat mu yaAllah. segala puji dan syukur kami panjatkan kepadaMu. kami memilih Hospital Selayang sebagai tempat madam bersalin. seorang putra kami selamat dilahirkan dengan berat 4.1kg. wah, semangat sungguh beliau. segala dugaan dan cabaran terbalas dengan seketul putra ini. putera kami genap usia 40 minggu 10 hari. dia keluar tepat pada due date nya. good boy!




Terlalu banyak dugaan yang dihadapi madam. segala kepayahan dan kesusahan turut dirasai aku. yaAllah, bukan mudah untuk menjadi seorang ibu. sekarang baru kau tau betapa besar pengorbanan seorang yang bernama ibu/mak/ummi. mana mungkin kau sanggup buang mereka pabila mereka sudah tua. mana mungkin kau sangguh derhaka dan melawan cakap mereka. kalau laa kau dapat rasai kepayahan mereka. aku pasti kau juga menatang ibu kau bagai minyak yang penuh,

Biarlah madam, aku , family dan Allah saja yang tahu saat-saat yang dihadapi oleh madam. kesakitan melebihi 12jam sesuatu yang sangat sukar untuk dibayang apatah lagi untuk mengharunginya. namun alhamdulillah, dengan izin Allah, segalanya selamat akhirnya.

Semoga menjadi anak yang soleh. menjadi hamba yang sujud kepada Allah. taat kepada kedua ibu bapa dan keluarga. serta berbakti kepada masyarakat. make us proud son . madam berpantang dengan baik disana oke. love you







p/s: pemgorbanan ibu sememangnya tiada tolak banding

p/s/s: madam, seketul tu dah minum susu belom?hihi

p/s/s/s: madam baca laa sambil2 berpantang tuu.hihihi

p/s/s/s/s: dulu berdua sekarang bertiga esok berempat pulak.jajajaja


1 [Part 1] - Road of Junior

Assalamualaikum. pembuka bicara setelah sekian kalinya blog ini tidak berupdate. hampir 2bulan tanpa sebarang bicara diruangan ini. padahal, sepanjang bulan Ogos. ada saja aktiviti yang berjaya dilakukan. salah satu nya berjaya mengadakan open house sempena Hari Raya Aidlfitri. apa sudah jadi dengan kamu nih. aish!. hari ini pun sudah berlalu Hari Raya Aidiladha kira-kira seminggu yang lalu. hahaha. nampak sangat pemalasnya kau disitu. sudah, jangan nak membebel lagi dengan diri sendiri.

Ini baru nak masuk cerita yang bertepatan dengan tajuk diatas. hahaha. alhamdulillah, bulan September merupakan bulan yang ditunggu-tunggu oleh kami suami isteri. madam menghitung hari tidak sabar untuk bertemu dengan kekasih 'perut' nya yang selama ini dibawa kemana saja dia pergi. dimana ada madam, disitulah ada kandungannya. hahaha. madam sememangnya seorang yang kuat semangatnya. manakan tidak, berbaki seminggu lagi usia kandungan untuk menjengah ke dunia, madam masih lagi sempat untuk hadir ke kenduri kawin sahabatnya di Seremban. hah! balik dari kenduri, baru tahu dia punya penat macam mana. hahaha.



Seminggu sebelum due date. madam sudah bersiap sedia dari segi fizikal dan mental. segala persiapan telahpun disediakan. baik persiapan kandungan, ibu mengandung bawak kepada bapaknya. * bapaknya nak buat hapee !

Check up after check up. everything seem to be okay. alhamdulillah, sehingga saat itu, segalanya berjalan lancar. madam dalam kondusi yang baik untuk melahirkan kandungan. manakala kandungan juga sihat walafiat didalam sana. behave betul dia dalam tu.

Pada mulanya doctor menjangkakan madam bakal dapat anak merdeka. namun hampa. bukan nak hampa sangat pun. tak kejar pun anak merdeka ke apa ke. kandungan dalam tu masih tidak menunjkkan simptom-simptom untuk keluar lagi. hahaha. it's okay as long as dia selamat didalam sana.

Selang beberapa hari kemudian. doctor sekali lagi menjagka kan bayi bakal lahir pada hari Malaysia yakni 16 September. mengikut saiz kandungan beserta umur kandungan. bayi boleh keluar pada bila-bila masa. namun, apa keputusannya? berjayakah madam melahirkan pada tarikh yang dijangka itu? inshaallah akan disambung untuk next entri.

Bye ~








p/s: berkerak jugak otak untuk menulis. padan muka sapa suruh tinggal lama.hahaha

p/s/s: special untuk madam dikampung.

p/s/s/s: budget buat cerita bersiri. hahahahah




Saturday, July 18, 2015

2 Gilir Balik Raya ?

Assalamualaikum. bagi mereka yang sudah mendirikan rumah tangga. persoalan yang selalu bermain di minda. orang yang tak kawin lagi. kau bersedia sekarang. amik pengajaran. jangan terhantuk baru nak dipadan kan muka. hahahaha

Jom baca perkongsian brader kita nih...


Yup, betul juga apa yang dikongsi kan. itu antara pendapat beliau. apa-apa pun terpulang atas budi bicara pasangan masing-masing. memang benar, sekarang kita sudah berada di fasa anak dan suami. inshaallah nanti menjadi bapa pula. maka tanggungjawab itu berterusan selagi mana kita masih lagi diberi peluang untuk hidup dimuka bumi ini.

Paling penting, tiap pada kita ada tanggungjawab masing - masing. dan setiap pada kita juga perlu memahami keadaan orang sekeliling. jangan mudah melatah dan jump to conclusion. the best way is to discuss. kan bahagia tuu. baru ada toleransi. hihihi.

Selamat Hari Raya semua, tak kira bujang kaa, dah berkahwin kaa, juga tak kira dimana kita semua berada.

Chawww!!

credit: owner fb


Thursday, July 16, 2015

2 Pre - Raya

Assalamualaikum. short post. kau orang semua. dah siap preparation belom. hadoiii kalau tak siap lagi.hahahaha. selamat sampai pada mereka yang pulang ke kampung. kami raya di KL dulu. then baru shoot ke utara.

Apa boleh buat, madam tak dapat cuti pulak kan. tapi tak mengapa, slow and steady and follow the flow. hahaha. dan apa yang penting tahun ini, it's gonna be different raya for us then before. hahaha. dulu masing-masing bujang. dan sekarang we have our commitment. poyo kauu! hhahaha

Dah, tak payah nak bebel dah. cuma nak bagi tahu, lemang dan ketupat sudah siap. lemang dah siap bakar, ketupat sudah siap anyam, rebus dan ready nak ngap dengan rendang. settle. hahaha.







p/s: selamat hari raya aidilfitri. maaf zahir & batin dari kami sekeluarga

p/s/s: biskut 'batang buruk' madam sedap hoiiii . hahaha

3 29th of Ramadhan

Assalamualaikum. dah 29 hari kita berpuasa. malam ini merupakan malam terakhir untuk ramadhan tahun ini. sungguh. bila habis terawikh, perasaan sayu itu hadir tanpa dijemput. sayu bila kita tahu 'tetamu' ini akan meninggalkan kita. panjang umur, bertemulah kita tahun hadapan. kalau tidak dipanjangkan umur, sudah pasti ini adalah yang terakhir buat kita kan.

Apa yang paling penting, istiqamah dengan apa yang ditarbiahkan oleh 'tetamu' kita disepanjang bulan mulia ini. titik tolak nya adalah bulan-bulan yang seterusnya. bagi mengekalkan momentum ibadah kita.

Kalau disemak semula setiap genap ibadah kita bulan ini. adakah kita berpuas hati dengan amalan yang telah dilakukan? justeru itu, harus berdoa pada Allah, agar Dia menerima segala amalan yang kita lakukan. ameen


Alhamdulillah, bagi pecutan yang terakhir ini, kami sempat bertarawikh di Masjid Wilayah Jln Duta. walaupun tiba agak lewat. namun sempat menghabiskan terawikh bersama imam. kemudiannya tidak lupa juga untuk menunaikan tanggungjawab sebagai suami: zakat fitrah untuk keluarga. alhamdulillah. syukur juga kerana Allah memberi kesihatan yang baik kepada madam. berupaya untuk bersama-sama bertarawikh. bukan kome tak tau, berperang dengan budak dalam tuu. boleh tahan aktif katanya. berombak perut. hahahah.

Inshaallah, tahun depan jumpa lagi ye 'tetamu'. harap dimurahkan rezeki dan diberi kesihatan yang baik serta kelapangan masa untuk berjumpa semula dengan ramadhan.

Ameen.




Monday, June 29, 2015

2 June Family

Assalamualaikum. salam 12 ramadhan. hingga saat ini. macam mana dah dengan amalan kita. qiam, tahajjud, tadarus. kita sedang memasuki fasa kedua bulan ramadhan. so ready laa untuk pecut dan maintain kita punya amalan sampai laa akhir ramadhan. moga-moga amalan kita sepanjang bulan ini juga dapat diteruskan pada bulan-bulan yang berikutnya. ameen.

Weekend lepas adalah weekend kami berehat dirumah selepas hampir 5 minggu travel almost every week. alhamdulillah, nasib laa madam masih mampu untuk travel. hahahah.

Dalam family, 2 orang family born in june. sorang Tok Ibu dan sorang lagi cucunya, Sarah. berkongsi bulan kelahiran yang sama.

Kepada Tok Ibu, kami sekeluarga mendoakan kalian sentiasa diberkati Allah, dimurhkan rezeki, dan sentiasa terpelihara dari segala musibah dan perkara yang tidak diingini. sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik untuk melakukan ibadah.


Kepada Sarah, semoga menjadi anak yang solehah kepada kedua abah dan ummi. make them proud of you okay. if you find this post someday, you must know that i'm writing this post when you are 6 years old right now. hahahaha.



See you guys again



credit picture: theclicks

Tuesday, May 26, 2015

4 [Day 2] Kota Darul Naim

Assalamualaikum. hari kedua di Kota Bharu. alhamdulillah. indah sungguh bangun pagi ber 'alarm' kan azan subuh masjid muhammadi. sangat rare bagi mereka yang duduk di ibu kota. padahal bagi kami sebenarnya. hahaha.

Dataran Reha - Kota Bharu
Day 2

Memandangkan tengah hari memenuhi jemputan perkahwinan sahabat baik. pepagi lagi sudah mengatur acara untuk berjalan kemana. sudah tentu bagi memenuhi aktiviti madam yang baru first time berkunjung ke Kota Bharu, perkara pertama adalah mengisi perut. breakfast untuk pagi ini ialah nasi berlauk kelantan. untuk madam pula, kita introduce the original nasi kerabu kelantan. lauk bersama ikan keli. haa, harap dia suka dan kena dengan taste dia. hahaha

Bukan apa, bagi madam makan nasi duli sebabnya perjalanan hari ini masih jauh. bawak madam pergi Pasar Besar Siti Khadijah. alhamdulillah, dengan adanya tourist guide macam ini. harga semua kasi settle baikk punya. hahaha. haa, rambang mata kau yang pengguna tegar tudung bawal. now you know why always bawal that i brought to you long time ago. hahahah

Selesai pusing Pasar Siti Khadijah, dari bahagian basah hingga lah ke bahagian kering, bahagian luar sampai ke dalam bangunan, tour sampai lembik, masuk pulak Bazar Buluh Kubu. disini tak berapa banyak kalau nak dibandingkan dengan Pasar yang mula-mula tadi. tapi kalau nak cari batik boleh lah kat sini. harga pun agar berbeza. biasa lah, demand dia berbeza dari segi tempat dan kualiti barang. kena pandai pilih, pandai tawar menawar. dapat best price. nak tawar menawar tak susah pun. ikut budget masing-masing. tapi bagi kami, kami tak kisah untuk bayar lebih sikit untuk peniaga-peniaga disini. mereka menjual pun kebanyakan untuk kelangsungan hidup mereka, bukan nak ambil untung semata-mata.

Tahniah Syafiq & Pasangan
Selesai tour pasar, balik ke tempat penginapan untuk bersiap-siap acara tengah hari pula. untuk menghadiri majlis perkahwinan Syafiq. bertempat di Binjai. masa perjalanan lebih kurang 30minit dari penginapan. namun, kami terlebih dahulu pick up sahabat lain untuk tumpang sekali ke kenduri. pertama pick up Irfan di Pasir Tumbuh dan lepas tu pick up Firdaus di Wakaf Setan. Settle pick up budak-budak ni. terus shoot ke kenduri.

Sampai terus melantak. biasa lah main dengan budak-budak nih. food was good. alhamdulillah. tahniah Syafiq dan pasangan. semoga diberkati dan kekal ke syurga. ameen. 2 more to go. hahaha

Selesai attend kenduri. singgah pulak lepak dekat D'Klasik. kedai kopi urban dimana tempat rakyat kelantan baru nak pandai melepak kedai kopi alaf baru. tak lama disitu, misi diteruskan bawak madam melawat shopping mall pula. next is KB Mall. tak beli apa-apa pun. saja cuci mata plus lenguhkan kaki. lol. habis KB Mall. minum petang dekat Nilam Restoran. lokasi berhampiran bulatan orang tanam pokok kurma (sebenarnya aku lupa namanya) hahaha. kueh tiaw plus mertabak daging. best in town like seriously.

Sesi malam pula berkunjung ke Wakaf Che Yeh. seperti dijanjikan malam sebelumnya. lepas magrib sudah bergerak ke sana. Wakaf Che Yeh = Uptown Danau Kota. tapi berbeza dari segi harga dan kuantiti. disini lebih perlbagai variety barang yang boleh dipilih. dan juga harga yang sedikit murah dari Uptown. bagi masyarakat Kelantan pula, this is not the best place to do shopping. sebab diaorang tahu, they can get better price and quantity at other place. tapi bagi pelancong, kalau korang tak ada tourist guide, tempat ini should be okay untuk membeli belah. jangan khuatir okay. hahahah

Kelantan panas ~ fuhh
Day 3

Hari ini last dibumi Darul Naim. hajat dihati nak shoot ke Rantau Panjang. memandangkan cuaca sangat panas. dan juga cuti sekolah. kami jangkakan lautan manusia pasti tertumpu disana. jadi, kami mengambil peluang untuk chill up, relax-relax sambil breakfast nasi dagang kelantan. kiranya tidak ada apa yang nak dikejarkan. terus shoot ke Kuantan untuk bermalam disana. seterusnya pulang ke ibu kota. 

Aku berharap madam enjoy dengan trip kali ini. sekiranya ada peluang dan waktu. inshaallah kita sampai lagi di negeri ini. pastinya, masih ada beberapa perkara yang masih belum dilakukan oleh madam. *nak shopping lagi lettew* hahaha. i paham uuuu. hahahah

i need to go now - bye

Sehingga berjumpa lagi. chaww





p/s: orang page sebelah ini bila nak update. asyik januari berlalu jerr. hihihi

p/s/s: semoga cepat sembuh, muahhh

Friday, May 22, 2015

0 [Day 1] Kota Darul Naim

Assalamualaikum. awal bulan yang lalu. alhamdulillah diberi kesempatan untuk bawak madam berjalan. this is Kota Bharu yaw. hahah. dia punya excited nih, berbaki seminggu lagi nak ke Kota Bharu, dia punya liat nak pergi kerja aku saja yang tahu. hahaha

Memandangkan hari jummat dia cuti, hari khamis malam dah berlepas ke Kuantan. lepak sana semalaman untuk mengelakkan jem orang pantai timur berpusu-pusu menggunakan lebuhraya. tahu-tahu laa kan, orang pantai timur ini macam mana. dapat cuti lebih dari 2hari, confirm jem Karak tuh. dalam padam jem tu, janji dapat balik jumpa family. apa ada hal kan.

Makanya kami tidak terperangkap dalam jem hari jumaat di Karak. alhamdulillah. kami gerak ke Kota Bharu pada hari jumaat pagi. melalui LPT, memakan masa 2 jam untuk sampai ke Kuala Terengganu. ini dah kira cepat beb. kalau dulu, sebelum siapnya highway nih, it's takes 3-4 hours travelling. mau kebatu bontot kau.

Sebaik sahaja sampai Kuala Terengganu, exit Tepoh, kami memilih untuk melaui jalan pantai untuk ke Kota Bharu. alhamdulillah, sempat untuk memunaikan solat jumaat di masjid Mangkuk. eh, memang nama tempat tu mangkuk. tak percaya pulak.hahaha. selesai solat jumaat, singgah kedai makan. sotong goreng celop tepung. hoiii. ni kedai paberet family nih. especially abah. ini kira kenangan la kan. kalu tak kejar masa, kedai ini pit stop utk kitaorang. so bawak madam untuk kongsi kenangan ini. harap ia dapat mengingatinya. hahaha



Sebelum sampai kota bharu, kami melaui kawasan Tok Bali. dimana kawasan ini yang terkenal dengan tempat pelabuhan kecil bagi nelayan menjual hasil lautan. tahap kesegaran hasil laut disini usah diragui. aku juga sempat menyinggah 'permai chalet' kenangan bersama 5 sahabat dan kekal sehingga hari ini. start dari wilayah ini. madam dengan penuh tawadduk mendengar setiap celotehan dan penarangan dari aku. hahaha. tidak lupa juga untuk bawak madam singgah 'rumah legendary' hahaha. it's called 'home' . tetiba flashback cerita fast&furious 7. hahahah.

Khalifa Suite Kota Bharu
Sampai bilik penginapan kami kira-kira pukul 5 petang. hampir 9 jam masa perjalanan kami dari Kuantan termasuk berhenti sana-sini dan tour sana-sini. tempat penginapan kami betul-betil berhadapan masjid negeri yakni Masjid Muhammadi. memandangkan hari jumaat, dari bilik kami dapat kedengaran ustaz sedang memberi tazkirah selepas asar.

Pada malamnya, hajat dihati untuk bawak madam ke tempat tumpuan Wakaf Che Yeh. apa kan daya, kami tiba agak lewat. parking penuh. jalan sesak. tak mengapa. esok masih ada. maka pulang ke penginapan. esok hari yang panjang. banyak perkara yang nak bawak madam jenjalan.

Badan pun dah penat. mata pun dah mengantuk. perut pun dah kenyang. esok sambung lagi perjalanan. inshaallah

sunset cover album. hahaha

See you next time. continue . . . . .




p/s: entri untuk special request dan silent reader

p/s/s: you know who you are. hihihi. say hai to them

Wednesday, April 22, 2015

2 [UK Series] さようなら

Assalamualaikum. haa, tengok tajuk entri pun mesti tertanya-tanya kan. hahaha. malas laa nak bagi tahu maksud disebalik tajuk tuh. dunia kan makin maju. confirm dapat tau punya lahh. hahaha

London Airport Heathrow - Terminal 4
Alhamdulillah, 10 hari dibumi Bristol dan UK. banyak pengalaman menarik dan berharga dapat diambil dan pelajari. tu baru sepuluh hari. cuba bayangkan sambung belajar kat sini 2-3 tahun. mahu dapat business 2-3 base kat sini. serta hantar sebijik dua mini cooper dengan audi Q7. hahahah. nampak tak macam mana peluang tu kat sini. hahahah. meluas beb. masyaallah. orang UK tanya orang malaysia kena GST tu 'apa khabar?' . mangkuk betul maslan nih! aishhh.

Terima kasih diucapkan kepada orang Bristol, terutama abg Hafeez dan Kasma selaku tuan rumah. banyak sangat membantu kami sepanjang keberadaan di bumi Bristol. hanya Allah yang mampu membalas jasa baik kalian. kesana kemari merancang perjalanan kami disini. tak lupa juga untuk abeHa, selaku tuan rumah di bumi Bath. legendary people di Bath. tak lupa kawan-kawan student di Bristol. kak AJ dan family, Zamir. legendary person dibumi Bristol. sempat attend majlis tahlil kat sana anjuran beliau. makan soto semua homemade beb. siapa tidak kenal beliau. tok penghulu Bristol bagi rakyat malaysia. duta kerajaan saja taknak berkerjasama dengan orang-orang macam ini. bagi laa kredit sikit. hadoiii.

B&B - superb service
we gonna miss our room
Inshaallah. panjang umur, diberi kesihatan. dimurahkan rezeki. kita sampai untuk trip yang lain pula. Pengalaman yang berharga pastinya dengan travel. travel is the best university. kenapa? sebab pengalaman di tempat orang sangat berharga untuk kau cari dimana-mana. aku tahu, bukan semua orang mampu untuk travel, tetapi dengan sedikit perancangan dan kau merancang dan target untuk ke sasuatu destinasi. kau pasti berusaha untuk kearah itu. believe me! mana kan tidak, seperti pepatah arab 'belajar lah sampai ke negera China'. (ini karangan peribahasa ke?) hahaha  

Tidak dilupakan. last but not least, partner travel aku. yang sentiasa bersedia untuk berkhidmat. hihihi. my tourist guide. my doctor. (sempat deman sehari kat sana) hahaha. kau adalah teman travel aku yang terbaik utuk selama-lamanya. ada juga beberapa tempat yang kami target dari awal, tetapi tak tercapai seperti London. tapi tak mengapa. London is too mainstream nowadays. hahaha ready for next trip? hahahah.  keep dreaming and we love to go for it! gyeahhh

travel partner - thanks
Sampai sini kisah ukseries: Bristol kami. terima kasih kerana sudi membaca. bai




p/s: next travel dah hint kat atas tuuu.hahahah

p/s/s: hang jumpa hang pawaaaa.hahaha

p/s/s/s: alhamdulillah. uk Bristol we conquered ! 


Tuesday, April 21, 2015

3 [UK Series] Bourton on The Water

Assalamualaikum. dateline dateline. hahaha. dah nak habis bulan baru nak update. hahaha. biasalah, selagi tak dateline, mana mau datang idea nak menulis. dari zaman belajar dulu lagi camtu. kawan-kawan jangan tiru ye perangai penulis. hahahha.

Sedaya upaya mahu menghabiskan catatan ke UK bulan 2 yang lalu. namun apa yang pasti, ia telah sampai ke penghujungnya dah. inshaallah, lagi 1-2 post tamat laa siri UK ini. *konon* hahaha. now, it's time to go to 'Bourton on the Water' (BOW). perjalanan dari Bristol ke destinasi memakan masa lebih kurang sejam ke sejam setengah. sepanjang perjalanan, kami dihidangkan pemandangan yang sangat cantik. hanya mata yang mampu mengambarkan kecantikan pemandangan yang Allah cipta ini. subhanallah. so much country side view

Bourton on the Water
time travel: 1h - 1h30m
Bourton-on-the-Water adalah sebuah kampung di daerah Gloucestershire, England yang terletak di lembah yang rata luas di Kawasan Cotswolds dan terkenal dengan keindahan alam semulajadi nya yang sungguh cantik. Bourton-on-the-Water boleh diibaratkan sebagai 'Little Venice' of the Cotswolds dan adalah salah satu tempat pelancongan yang paling popular di rantau serta terdapat banyak kedai-kedai, kafe, dan tempat tarikan yang boleh dilawati.

Terdapat juga sungai-sungai yang terdapat disini merentasi beberapa jambatan batu melengkung. maka ia memberi makna kepada Bourton-on-the-air yang dikenali sebagai "Venice Cotswolds". Bourton-on-the-Water sering dikunjungi pelawat pada masa kemuncak musim pelancongan yakni musim panas.

Disini juga terdapat pelbagai tempat menarik untuk dikunjungi seperti:

1. Birdland - Is an authentic zoo for birds, with a remarkable collection of penguins

2. Model Village - Excellent miniature of Bourton using authentic building materials depicting Bourton-on-the-Water as it was in 1937 at 1/9th scale.

video


3. The Cotswolds Perfumery shop & factory - made personalised scents for the Queen herself.

4.Model Railway Exhibition - on the High Street with some of the finest operating indoor model railway layouts in the country, covering over 500 feet of track.

5. Cotswold Motoring Museum & Toy Collection - Overflowing with vintage car collections, classic cars and motorcycles, caravans

6. Dragonfly Maze - which comprises a yew maze with a pavilion at the centre. The object is not only to reach the pavilion, but to gather clues as one navigates the maze. Correctly interpreting these clues when one reaches the pavilion allows access to the maze's final secret.Constructed by Kit Williams of 'golden hare treasure hunt' fame.

video


Saja aku write in english supaya maknanya tidak lari dari maksud yang asal. hahahah. ketika kami berada disana, suhu nya sangat sejuk. 3'C i guess. alhamdulillah, cuaca yang panah mentari sangat membantu dalam sesi photography kami. hahaha. beria sungguh kami. hahaha.

Bourton on the Water - Vanice Cotwolds
Bourton on the Water - Model Village
Bourton on the Water - Vanice Cotwolds
Bourton on the Water - melayu kalau tak picnic tak sah beb!haha
Bourton on the Water
Bourton on the Water
Bourton on the Water
Bourton on the Water
Bourton on the Water - cafe streets
Bourton on the Water - cafe streets
Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar. seusai dari situ, kami tiba dirumah agak lewat malam. maknanya makan luar laa ini malam. singgah kedai makanan halal. batai pizza 12' untuk 3 orang. sorang lagi special menu. nasi arab. dia punya portion boleh kongsi 4 orang. hahah. tapi, signature kat sini adalah 'chai', which is tea tarik yang susunya menggunakan fresh milk. pehhh. layannn. alhamdulillah.


p/s: nasib baru nak masuk season spring, kalau summer mau terjun sungai acah-acah Vanice tuh. hahaha

p/s/s: hari ini dah 1 rejab - selamat berpuasa semua bg mereka yang berpuasa.
 

Sang Penglipur Lara - Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates