Tuesday, April 21, 2015

3 [UK Series] Bourton on The Water

Assalamualaikum. dateline dateline. hahaha. dah nak habis bulan baru nak update. hahaha. biasalah, selagi tak dateline, mana mau datang idea nak menulis. dari zaman belajar dulu lagi camtu. kawan-kawan jangan tiru ye perangai penulis. hahahha.

Sedaya upaya mahu menghabiskan catatan ke UK bulan 2 yang lalu. namun apa yang pasti, ia telah sampai ke penghujungnya dah. inshaallah, lagi 1-2 post tamat laa siri UK ini. *konon* hahaha. now, it's time to go to 'Bourton on the Water' (BOW). perjalanan dari Bristol ke destinasi memakan masa lebih kurang sejam ke sejam setengah. sepanjang perjalanan, kami dihidangkan pemandangan yang sangat cantik. hanya mata yang mampu mengambarkan kecantikan pemandangan yang Allah cipta ini. subhanallah. so much country side view

Bourton on the Water
time travel: 1h - 1h30m
Bourton-on-the-Water adalah sebuah kampung di daerah Gloucestershire, England yang terletak di lembah yang rata luas di Kawasan Cotswolds dan terkenal dengan keindahan alam semulajadi nya yang sungguh cantik. Bourton-on-the-Water boleh diibaratkan sebagai 'Little Venice' of the Cotswolds dan adalah salah satu tempat pelancongan yang paling popular di rantau serta terdapat banyak kedai-kedai, kafe, dan tempat tarikan yang boleh dilawati.

Terdapat juga sungai-sungai yang terdapat disini merentasi beberapa jambatan batu melengkung. maka ia memberi makna kepada Bourton-on-the-air yang dikenali sebagai "Venice Cotswolds". Bourton-on-the-Water sering dikunjungi pelawat pada masa kemuncak musim pelancongan yakni musim panas.

Disini juga terdapat pelbagai tempat menarik untuk dikunjungi seperti:

1. Birdland - Is an authentic zoo for birds, with a remarkable collection of penguins

2. Model Village - Excellent miniature of Bourton using authentic building materials depicting Bourton-on-the-Water as it was in 1937 at 1/9th scale.

video


3. The Cotswolds Perfumery shop & factory - made personalised scents for the Queen herself.

4.Model Railway Exhibition - on the High Street with some of the finest operating indoor model railway layouts in the country, covering over 500 feet of track.

5. Cotswold Motoring Museum & Toy Collection - Overflowing with vintage car collections, classic cars and motorcycles, caravans

6. Dragonfly Maze - which comprises a yew maze with a pavilion at the centre. The object is not only to reach the pavilion, but to gather clues as one navigates the maze. Correctly interpreting these clues when one reaches the pavilion allows access to the maze's final secret.Constructed by Kit Williams of 'golden hare treasure hunt' fame.

video


Saja aku write in english supaya maknanya tidak lari dari maksud yang asal. hahahah. ketika kami berada disana, suhu nya sangat sejuk. 3'C i guess. alhamdulillah, cuaca yang panah mentari sangat membantu dalam sesi photography kami. hahaha. beria sungguh kami. hahaha.

Bourton on the Water - Vanice Cotwolds
Bourton on the Water - Model Village
Bourton on the Water - Vanice Cotwolds
Bourton on the Water - melayu kalau tak picnic tak sah beb!haha
Bourton on the Water
Bourton on the Water
Bourton on the Water
Bourton on the Water
Bourton on the Water - cafe streets
Bourton on the Water - cafe streets
Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar. seusai dari situ, kami tiba dirumah agak lewat malam. maknanya makan luar laa ini malam. singgah kedai makanan halal. batai pizza 12' untuk 3 orang. sorang lagi special menu. nasi arab. dia punya portion boleh kongsi 4 orang. hahah. tapi, signature kat sini adalah 'chai', which is tea tarik yang susunya menggunakan fresh milk. pehhh. layannn. alhamdulillah.


p/s: nasib baru nak masuk season spring, kalau summer mau terjun sungai acah-acah Vanice tuh. hahaha

p/s/s: hari ini dah 1 rejab - selamat berpuasa semua bg mereka yang berpuasa.

3 comments:

Nik Alya said...

Nice. Macam kat Delft, Holland.

haziq said...

alya: lawa plus awesome.hhaha

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

 

Sang Penglipur Lara - Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates