Wednesday, April 22, 2015

2 [UK Series] さようなら

Assalamualaikum. haa, tengok tajuk entri pun mesti tertanya-tanya kan. hahaha. malas laa nak bagi tahu maksud disebalik tajuk tuh. dunia kan makin maju. confirm dapat tau punya lahh. hahaha

London Airport Heathrow - Terminal 4
Alhamdulillah, 10 hari dibumi Bristol dan UK. banyak pengalaman menarik dan berharga dapat diambil dan pelajari. tu baru sepuluh hari. cuba bayangkan sambung belajar kat sini 2-3 tahun. mahu dapat business 2-3 base kat sini. serta hantar sebijik dua mini cooper dengan audi Q7. hahahah. nampak tak macam mana peluang tu kat sini. hahahah. meluas beb. masyaallah. orang UK tanya orang malaysia kena GST tu 'apa khabar?' . mangkuk betul maslan nih! aishhh.

Terima kasih diucapkan kepada orang Bristol, terutama abg Hafeez dan Kasma selaku tuan rumah. banyak sangat membantu kami sepanjang keberadaan di bumi Bristol. hanya Allah yang mampu membalas jasa baik kalian. kesana kemari merancang perjalanan kami disini. tak lupa juga untuk abeHa, selaku tuan rumah di bumi Bath. legendary people di Bath. tak lupa kawan-kawan student di Bristol. kak AJ dan family, Zamir. legendary person dibumi Bristol. sempat attend majlis tahlil kat sana anjuran beliau. makan soto semua homemade beb. siapa tidak kenal beliau. tok penghulu Bristol bagi rakyat malaysia. duta kerajaan saja taknak berkerjasama dengan orang-orang macam ini. bagi laa kredit sikit. hadoiii.

B&B - superb service
we gonna miss our room
Inshaallah. panjang umur, diberi kesihatan. dimurahkan rezeki. kita sampai untuk trip yang lain pula. Pengalaman yang berharga pastinya dengan travel. travel is the best university. kenapa? sebab pengalaman di tempat orang sangat berharga untuk kau cari dimana-mana. aku tahu, bukan semua orang mampu untuk travel, tetapi dengan sedikit perancangan dan kau merancang dan target untuk ke sasuatu destinasi. kau pasti berusaha untuk kearah itu. believe me! mana kan tidak, seperti pepatah arab 'belajar lah sampai ke negera China'. (ini karangan peribahasa ke?) hahaha  

Tidak dilupakan. last but not least, partner travel aku. yang sentiasa bersedia untuk berkhidmat. hihihi. my tourist guide. my doctor. (sempat deman sehari kat sana) hahaha. kau adalah teman travel aku yang terbaik utuk selama-lamanya. ada juga beberapa tempat yang kami target dari awal, tetapi tak tercapai seperti London. tapi tak mengapa. London is too mainstream nowadays. hahaha ready for next trip? hahahah.  keep dreaming and we love to go for it! gyeahhh

travel partner - thanks
Sampai sini kisah ukseries: Bristol kami. terima kasih kerana sudi membaca. bai




p/s: next travel dah hint kat atas tuuu.hahahah

p/s/s: hang jumpa hang pawaaaa.hahaha

p/s/s/s: alhamdulillah. uk Bristol we conquered ! 


Tuesday, April 21, 2015

3 [UK Series] Bourton on The Water

Assalamualaikum. dateline dateline. hahaha. dah nak habis bulan baru nak update. hahaha. biasalah, selagi tak dateline, mana mau datang idea nak menulis. dari zaman belajar dulu lagi camtu. kawan-kawan jangan tiru ye perangai penulis. hahahha.

Sedaya upaya mahu menghabiskan catatan ke UK bulan 2 yang lalu. namun apa yang pasti, ia telah sampai ke penghujungnya dah. inshaallah, lagi 1-2 post tamat laa siri UK ini. *konon* hahaha. now, it's time to go to 'Bourton on the Water' (BOW). perjalanan dari Bristol ke destinasi memakan masa lebih kurang sejam ke sejam setengah. sepanjang perjalanan, kami dihidangkan pemandangan yang sangat cantik. hanya mata yang mampu mengambarkan kecantikan pemandangan yang Allah cipta ini. subhanallah. so much country side view

Bourton on the Water
time travel: 1h - 1h30m
Bourton-on-the-Water adalah sebuah kampung di daerah Gloucestershire, England yang terletak di lembah yang rata luas di Kawasan Cotswolds dan terkenal dengan keindahan alam semulajadi nya yang sungguh cantik. Bourton-on-the-Water boleh diibaratkan sebagai 'Little Venice' of the Cotswolds dan adalah salah satu tempat pelancongan yang paling popular di rantau serta terdapat banyak kedai-kedai, kafe, dan tempat tarikan yang boleh dilawati.

Terdapat juga sungai-sungai yang terdapat disini merentasi beberapa jambatan batu melengkung. maka ia memberi makna kepada Bourton-on-the-air yang dikenali sebagai "Venice Cotswolds". Bourton-on-the-Water sering dikunjungi pelawat pada masa kemuncak musim pelancongan yakni musim panas.

Disini juga terdapat pelbagai tempat menarik untuk dikunjungi seperti:

1. Birdland - Is an authentic zoo for birds, with a remarkable collection of penguins

2. Model Village - Excellent miniature of Bourton using authentic building materials depicting Bourton-on-the-Water as it was in 1937 at 1/9th scale.

video


3. The Cotswolds Perfumery shop & factory - made personalised scents for the Queen herself.

4.Model Railway Exhibition - on the High Street with some of the finest operating indoor model railway layouts in the country, covering over 500 feet of track.

5. Cotswold Motoring Museum & Toy Collection - Overflowing with vintage car collections, classic cars and motorcycles, caravans

6. Dragonfly Maze - which comprises a yew maze with a pavilion at the centre. The object is not only to reach the pavilion, but to gather clues as one navigates the maze. Correctly interpreting these clues when one reaches the pavilion allows access to the maze's final secret.Constructed by Kit Williams of 'golden hare treasure hunt' fame.

video


Saja aku write in english supaya maknanya tidak lari dari maksud yang asal. hahahah. ketika kami berada disana, suhu nya sangat sejuk. 3'C i guess. alhamdulillah, cuaca yang panah mentari sangat membantu dalam sesi photography kami. hahaha. beria sungguh kami. hahaha.

Bourton on the Water - Vanice Cotwolds
Bourton on the Water - Model Village
Bourton on the Water - Vanice Cotwolds
Bourton on the Water - melayu kalau tak picnic tak sah beb!haha
Bourton on the Water
Bourton on the Water
Bourton on the Water
Bourton on the Water
Bourton on the Water - cafe streets
Bourton on the Water - cafe streets
Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar. seusai dari situ, kami tiba dirumah agak lewat malam. maknanya makan luar laa ini malam. singgah kedai makanan halal. batai pizza 12' untuk 3 orang. sorang lagi special menu. nasi arab. dia punya portion boleh kongsi 4 orang. hahah. tapi, signature kat sini adalah 'chai', which is tea tarik yang susunya menggunakan fresh milk. pehhh. layannn. alhamdulillah.


p/s: nasib baru nak masuk season spring, kalau summer mau terjun sungai acah-acah Vanice tuh. hahaha

p/s/s: hari ini dah 1 rejab - selamat berpuasa semua bg mereka yang berpuasa.
 

Sang Penglipur Lara - Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates