Wednesday, February 22, 2017

0 [Throwback] UK

Assalamualakum. ni haa.saja nak throwback travel to UK 2 tahun lepas. we miss this trip so much. entah bila laa dapat pergi kesana lagi. hahaha. tak tahu lah tetiba teringat travel ke sana. mungkin sebab dah lama tak travel bersama madam aka travel partner as a tour leader. rugi jugak kalau simpan lama-lama skill travel nih. kang lupa pulak.



But this time. for sure kalau ada rezeki lagi untuk travel kesana. we are not a tourist anymore. we'll plan to do business trip. this is for sure lah kan. hahaha. serius cakap. peluang dekat UK untuk doing business sangat laa luas beb. i mean, the resources are there. cuma tinggal lagi nak dibawa balik ke Malaysia.

Apa ada hal. shipping company pun member punya je kat sana. anytime to transport all kind of things. hahaha. sementara masih ramai lagi sahabat - sahabat berkelana disana. apa laa salahnya kita mengambil peluang ini kan.

For now, mari lah bersama berdoa agar Allah tu murahkan rezeki kami sekeluarga. inshaallah. ameen.

Kalau dulu pergi berdua. inshaalla next time we bring our jr laa pulak. dari kecik lagi dah nak ajar anak travel. "because travel is the best university"







p/s: madam. cepat laa plan next trip plak

p/s/s: buat umrah dulu pun best gak kn.time muda-muda nih



Tuesday, February 14, 2017

0 Bahasa

Assalamualaikum. harini ak ada terbaca satu artikel berkaitan bahasa. language. senang cerita bahasa yang kita pertuturkan setiap hari. bahasa apa yang kau guna? berapa bahasa yang kau, aku dapat kuasai selain dari bahasa melayu?

Aku rasa artikel ini dapat membuka minda dan mata aku pada perspektif yang lebih luas. pada masa yang sama aku rasa sejauh mana usaha aku dalam memertabatkan bahsa kita? ye. perlunya kuasai beberapa bahasa lain. tapi bahasa kau sendiri. sejauh mana kau luaskan penggunaannya? tertanya-tanya kan.

Dekat bawah ini aku kongsikan artikel nya. credit: fb Khalid Pattail 


Apakah persamaan Sultan-Sultan Uthmaniah, Presiden Rusia, Vladimir Putin dan kumpulan kpop terkenal Korea Big Bang.

sumber google

Sultan Uthmaniah,
Kebanyakkan Sultannya menguasai 3 sehingga 6 bahasa. Penguasaan bahasa asing sangat penting bagi mereka. Bahasa asing memudahkan mereka mendalami ilmu atau digunakan untuk perisikan.
Tetapi, Sultan Uthmaniah hanya menggunakan bahasa Turki dalam setiap urusannya walaupun dengan bangsa asing. jika kita masuk ke Istana Topkapı kita akan masuk ke satu bilik tempat Sultan menerima tetamu. Di dalam bilik tersebut juga terdapat tempat duduk ahli penterjemah. Mereka akan menjadi pengantara komunikasi antara Sultan dan tetamu-tetamu yang datang walaupun sebenarnya Sultan mereka faham apa yang diperkatakan.

sumber google

Vladimir Putin,
Seorang fotographer Majalah Time bernama Platon menceritakan bagaimana pengalaman beliau memotret gambar salah seorang pemimpin paling berkuasa di dunia. Ketika sesi fotografi tersebut Vladimir Putin ditemani oleh pengawal dan penterjemah bahasa kerana Platon tidak pandai berbahasa Rusia. Komunikasi antara Planton (Inggeris) dan Putin (Rusia) diterjemahkan oleh penterjemah Putin. Sehinggalah selesai sesi bergambar, Platon secara spontan bertanya kepada Putin, "I am englishman, I like The Beatles, do you ?"

Kemudian Putin mengarahkan semua pembantunya supaya keluar dari bilik tersebut serta merta ! Setelah pembantunya semua keluar Putin menoleh ke arah Platon dan bercakap dengan dialek Inggeris yang sempurna, "I love The Beatles, the pop art connection allowed me in".

sumber google

Kumpulan kpop Big Bang
Semua ahli Big Bang menguasai 4 bahasa iaitu Inggeris, Korea, Jepun dan Mandarin. Ketika mereka dijemput ke MTV music award dan diumumkan sebagai pemenang Best Worldwide Act, mereka berucap menggunakan bahasa Korea. Mengapa ?
Sebenarnya penganjur telah menasihati Big Bang jika mereka terpilih sebagai pemenang, gunakan bahasa Inggeris apabila berucap, tetapi apabila mengetahui rancangan tersebut dipancarkan secara langsung ke seluruh dunia, mereka memilih untuk berucap dalam bahasa Korea seterus mengambil kesempatan untuk memperkenalkan bahasa Korea kepada dunia.

Apakah persamaan ketiga-tiga cerita di atas ? Inilah pemikiran bangsa yang tidak dijajah. Mereka tidak pernah memandang rendah bahasa mereka sendiri. Bahasa mereka adalah salah satu tonggak kekuatan bangsa mereka.

Berbeza dengan bangsa yang dijajah, pemikiran mereka sentiasa memandang bahasa asing sebagai kayu ukur kejayaan mereka. Contohnya bahasa Inggeris, ada bangsa yang dijajah menganggap untuk berjaya dalam hidup kena pandai berbahasa Inggeris. Mereka menjadikan bahasa Inggeris sebagai kayu ukur tahap kecerdikan seseorang.

Belajar dan menggunakan bahasa asing adalah satu kelebihan, tetapi menganggap bahasa sendiri sebagai kelas kedua adalah satu penghinaan kepada jati diri.
Pandangan ini adalah hasil dari pengalaman saya hidup dengan bangsa Turki yang tidak pernah meletakkan bahasa mereka sebagai kelas kedua dan mereka berjaya menjadi salah satu negara yang berpengaruh.



Kau rasa? hahahahaha. aku percaya, ramai je orang kita dalam usaha memertabatkan bahasa ini. tinggal lagi kita je tahu dengan tak tahu. viral dengan tak je. hahaha

Kbai







p/s: wei. aku minat big bang woi. kpop betul aku.hahahah

p/s/s: lagu depa yang baru best bakhang

p/s/s/s: menulis kerana hero-hero dah lena. termasuk laa ummi dia. hihihihi

Thursday, January 26, 2017

0 Born Day

Assalamualaikum.special month in every year . this post were dedicated to the only special one in my life. Isteri saya Erlizawani Bt Jasmi. ummi kepada muhammad adam dan juga muhammad nuh.

Happy Birthday my Sweetheart. sweet seventeen plus eleven.hahahahahahah. means that im younger than you isn't?hahahah.

travel partner

Aku memohon kepada mu ya Allah. kau kurniakanlah kesihatan yang terbaik buatnya. agar dia dapat melakukan segala amal ibadah dan urusan dengan baik. kau buka kan lah segala pintu rezeki yang ada dimuka bumi ini. agar dapat dimanfaatkan kepada sesiapa saja yang kau kehendaki. kau kurniakan keberkatan diatas segala pengorbanan yang dilakukan untuk keluarga kami.

We love you soo much dear.

birthday present yang kekal misteri ~ hahahaha





p/s: ummi dah bagi nuh susu belom?hahahha

p/s/s: lama lagi ke nak puasa?hahahhahah

p/s/s/s: orang pantang xleh makan kek laaaa.

Wednesday, January 25, 2017

0 Lil Bro Name

Assalamualaikum. apa habaq ampa semua. sihat ka. baguih nooo. hahahaha. alhamdulillah. pejam celik, mandi makan berak. dah seminggu rupanya usia lil bro. masyaallah. sungguh masa pantas berlalu. apa tidaknya. baru semalan rasaya madam dan lil bro discharge. hahaha. dan hari ni hari ke-7 untuk lil bro. alhamdulillah.



Maka bersempena hari ke-7 ini. adalah disunatkan untuk ibu bapa menamakan anak-anak mereka dengan nama-nama yang baik kan. alhamdulillah semua bersetuju dan "bersepakat membawa berkat asas hidup bermasyarakat selamat dunia akhirat". hahahaha. ni kalau madam baca ini. harus dia menyanyi ini. hahaha. inshaallah kami nama kan kamu lil bro dengan nama Muhammad Nuh Bin Mohd Haziq. bersempena nama Nabi yang ke-3 dan membawa maksud Nuh: Rehat ; Selesa. boleh juga panggil Noah. baru english sikit.hahaha.

Pada pendapat aku, tak payah la kau nak susah-susah letak nama anak kau panjang-panjang. kesian dekat anak tu nak bawak nama yang kamu bagi. kalau perepmuan, nama raisha umairah aweera: panggil Mai. kalau lelaki pulak nama bakhtiar jamalluilai kamal badri: panggil jamal. tak ke sedih anak tu. nama panjang-panjang, last-last panggil Mat je. hahahaha. kalau boleh letak simple dan bermakna. Muhammad Mikael sebagai contoh. kan sedap tuu.hahaha

Kalau adam dulu. hari ke-7 jatuh pada hari Jumaat. boleh lah bercukur terus. tapi kalau nuh ni. kita tunggu laa dulu. kau siap nuh.hahaha

Kbai

Wednesday, January 18, 2017

0 Adam Lil Bro

Assalamualaikum. apa habaq ampa semua. sihat ka. semoga sentiasa mendapat perlindungan dari Allah SWT. aku. madam dan adam sihat walafiat. alhamdulillah. semalam. 17/1 madam dah warded. and guest what. she's ready to deliver baby at any time. sooner adam akan dapat adik. inshaallah.


adam - kau p tgk lil bro kat dalam tu okay ke tak

Alhamdulillah. dan hari ini. madam selamat melahirkan cahaya mata yang ke-2. syukur Ya Allah diiatas rahmat dan rezeki Mu ini. satu lagi amanah dan harta yang dikurniakan oleh Nya untuk kami. tepat jam 11.35 am. madam selesai dalam perjuangannya. alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar. baby boy berat 3.9kg. geng-geng adam la ni. keluar terus semangat tak ingat. hahaha.

Sepanjang 9 bulan mengandung. madam done a good job. sentiasa bersemangat dan ceria. tidak kira dimana. she's always tried her best to be a good person at any situation. maksud aku. bila waktu office. kerja adalah kerja. tapi tipu laa kan kalau madam kerja je memanjang. tapi memiliki boss yang memahami adalah sangat membantu beliau. balik office bersesak dalam LRT itu perkara biasa.

Itu belum lagi balik kampung dan kampung mertua. kalau balik kampung. mesti dia dulu yang check in dapur. entah ada apa pun tak tau. tapi perut laki nya sentiasa dipenuhi. hahahaha. yelaa. nak bagi aku makan laa tu mangkuk. hahahaha. kalau kampung aku pulak. dapat mertua kaki sembang. bukan kaki sembang pun. dia bukak topik. pastu bagi madam ulas sampai esok. pe jadahhh!hahahaha. nasib kau laa madam. ini nak cerita pengalaman sepanjang mengandung kali ini la.

Apa-apa pun. syukur Ya Allah kau kurniakan kekuatan kepada madam. kau permudahkan segala urusannya. ameen.

adam - jom p jumpa lil bro


Pada petang harinya. madam sudah bersedia mendapat pelawat. dan ini juga la adam berjumpa madam selepas semalaman tak berjumpa. dan ini juga pertama kali nya adam berjumpa dengan lil bro nya. pada mulanya adam macam menjauhkan diri dari baby. pandang dengan penuh tanda tanya. siapakah mamat ni? apa dia buat dalam pangkuan madam? boleh nampak dari raut wajah adam. tapi tidak mengapa. we talk slowly. panggil adam dan dekatkan lil bro dengan adam. baru laa nak berkasih sayang. " ini la baby adam yang dalam perut tu ". baru laa nak senyum sambil memandang perut madam. hahaha. adam-adam. ang jangan risau ye adam. inshaallah kasih sayang kami adalah sama rata, dewasa sangat ayat ni. hahahahah

Inshaallah. esok atau lusa madam dah boleh discharge. hopefully everything gonna be okay ye madam. K bai

Sunday, January 1, 2017

0 2017

Assalamualaikum. pergh! suprise suprise suprise. im back bitches. hahahahaha. welcome 2017. wei, lama gila tak menulis bang. kau tengok la last post aku bila. sampai sekarang masih berpuasa mengikut kiraan masa blog ni. hahaha. how time flies kan. so fast so clean. amazingly aku pun terkejut dengan prestasi penulisan blog ni. poor! ibarat 'kalau mak-mak mengandung, dah lama mak-mak tu beranak'. hahaha



Aku akui, aku tak sempat langsung nak jenguk blog aku. ini kan pulak nak menulis. cerita ada. benda nak share pun ada. bahan lengkap semua dah siap. tinggal lagi nak menulis je. tapi sayang. masa nak menulis sangat cemburu pada aku. hahaha. walau aku tahu ada orang tunggu update dari blog ni. dikala bosan. boleh la dijadikan bahan bacaan sekurang-kurang nya.

Okay apa? sementara berehat dari buat kerja dekat office. mata penat memandang screen komputer. jengah laa blog tak seberapa ini. itu belum ambil kira untuk bahan bacaan dalam 'bilik termenung' . hahahaha

Dah cukup untuk post yang pertama ditahun baru. lama juga aku nak mengarang ni wei. tepu! hahahaha

Kbai




p/s: xsabaq jumpa junior woiii

p/s/s: tapi madam nervous laaa.hahahaha

p/s/s/s: sebenarnya aku yang gelabah nak mati.hahahahaha
 

Sang Penglipur Lara - Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates