Thursday, November 1, 2012

2 Hudud - Pandangan Org Bukan Islam




Just short story:

Kat office aku nih, mmg mcm2 bangsa ada. tapi paling ramai mestilah melayu and cina. dan semalam sambil2 lunch kat pentry, ada laa sorang budak cina ni join skali. budak intern dari UTP

Kebetulan last week, hangat pasal berita Chua Soi Lek (CSL) komen pasal hudud. agak keras pandangan dia terhadap isu hudud nih. untuk mengetahuan semua, CSL ni ketua MCA, parti komponen BN. bukan sahaja ketua MCA ini je yg mempertikaikan isu hudud ni, malah ketua wanita MCA turut mempersoalkan ucapan dari Tok Guru Nik Aziz

"1.2 juta rakyat malaysia akan kehilangan pekerjaan sekiranya malaysia melaksanakan hudud ini"..CSL

"nik aziz membenarkan mereka yg tidak menutup aurat dirogol, padan muka diaorang"..ketua wanita MCA

..itu lah lbh kurang ayat dan hujah mereka mengenai isu hudud nih.



Berbalik dengan cerita budak cina nih. aku pun berdialog laa cikit kan.(oren: ak - merah: dak cina)

"leh tanya cikit ka?u rasa klo buat itu hukum hudud, pa komen u maa?" 
(blkg mau kna ada 'maa'.balu lase olang cine maa.hahaha)

"kami suka maa...as long as itu olang buat utk org islam saja.kami sokong maa. kasi potong sama org jahat tu lolll"

"yelaa. kalo buat utk bkn islam jugak. ni kan dalam perlembagaan.."

"wooo..kami xsetuju woo...mau ramai kna potong tangan maa...tp aa, wa rasa kalau itu hudud mau buat juga ahh, buat itu by state. follow by state..cth buat kt kelantan kaa, kedah kaa..."

"asal nk buat by state plak?"

"lu pikir aa, itu penang sape majoriti?cina maa...itu sarawak sape majoriti?cina maa...mati wooo"

Ak senyap je laa kn.dah itu pendapat dia mengenai hudud.

~tamat~



Pada aku, xsalah kalo org bukan islam itu tolak hudud. sebab ape:

1) Mmg sah2 diaorg bkn islam, mereka xdapat pencerahan dari mereka dikalangan islam itu sendiri mengenai hudud. ~ termasuk laa aku. ini tugas kita beb.dahwah!

2) Yang ak xpaham, org islam itu sendiri yg tolak hudud. so mcm mna nk yakinkan mereka bukan islam hudud itu baik dari segi untuk mencegah jenayah malah dalam melaksanakan hukuman yang adil buat mereka.



ulamak kite




nilaikan sendiri lah - ABU



sumber gambar: google


p/s: kasi turun itu olang yg duk diatas sikalang. baru dia tau maaa....HAHA


2 comments:

@isHaH@but@lib said...

Aku suka bab bab 'so-called interfaith dialogue' cam ni hehe. bagi kite insight ape yg depa pk.

mg susah kalau umat Islam (berpengaruh pulak tu) yang menolak hukum Allah.

Pencerah dalam kalangan Muslim pon kurang.. jadi ape solusi? jom wak seminar hudud hehe.

p/s:- buat la post ringkas tntg hudud.

haziq said...

berdialog/debat itu perlu - baru open minded ckit tahu pendapat org...

"berdebat bukan budaya kita"..Najib

JOM UBAH!...hahahha

 

Sang Penglipur Lara - Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates