Sunday, November 24, 2013

2 [Hari Jubah] 29th IIUM Convocation

Assalamualaikum. cerita hari jubah aku adalah minggu lepas. cukup lah memories ini diperam selama seminggu sebelum dikongsi bersama dekat post nih. hehe



17 hb November 2013, alhamdulillah hari yang bermakna buat semua graduasi2 yang berjaya menamatkan pengajian mereka - termasuk aku. kita semua harus sedar, bukan senang untuk berada dan merasai detik2 bersejarah hari ini. 5 tahun setangah termasuk matrik bukan lah suatu jangka masa yang pendek. para graduasi IIUM adalah antara yang duration course nya 4-5 tahun termasuk matriks. lama beb.

Pada post kali nih. jom kita sama2 bercakap pasal keluarga dahulu. Yup, the biggest inspiration and motivator dan segalanya lah. tukang biasiswa, sume bagi kat diaorang. alhamdulillah, tidak pernah lekang dari nasihat dan doa untuk anak yang last nih.

Teringat zaman kejatuhan dimana satu semester tuh, pointer aku drop gila2 punya. walaupun drop, but still alhamdulillah tidak ada subject yang fail and kena repeat. pendekatan yang diambil bukan lah menarik biasiswa mahupun dilarang menjejak kaki ke rumah, tetapi peringatan yang lebih didahulukan. "if you never fail, you'll never learn your mistake" . ayat tu sering melekat kat hati kalau dalam hati ini terasa saat2 kemalasan. wei, jangan hampakan harapan mak bapak hoiii. even diaorang tak show off depan kita, kita still dapat rasa how depressed they are. seriously!

Itu zaman kejatuhan, belum lagi zaman aku yang kuat beraktiviti. sound menyaound adalah perkara biasa. kalau tak kena sound, memang tak sah. zaman tu aku banyak terlibat dengan sports. "kau ni kuat main, kerje umah dah buat belum ". kerje umah dia pesan kat aku. hadoii. lawak. dah tu, orang cuti semester, aku bertapa kat mahallah untuk centralized training. kat situ kena lagi. nasib baik biasiswa ada sedikit sebanyak walau dah start kena potong. hahaha. takpa lah, janji ada. kebetulan pulak, time tu dah masuk 3rd 4th year yang assignment nya taknak menggunung pulak kan. but pesan mereka "lantak ko lah nak main, janji keje siap. work smart not hard" sampai sekarang aku pegang benda tuh. maknanya tak guna ko keja 8pg-5ptg tapi takda pape, kalau nak banding kan dengan masuk kul10-5ptg, tapi hasil superb. which one is better. gomen2. hahaha

Ingat, doa ibu bapa dan family tu sangat mujarab dan diterima Allah, espacially doa si ibu. kau cerita laa pung pang pung pang pasal projek ko, assignment ko, fyp ko. at the end, dia akan cakap, ibu tak tau benda2 tu semua, tapi ibu akan doakan Allah permudahkan segala urusan. that is the best word yang aku selalu tunggu at the end of conversation. masyaallah.

Thank you family - abah, ibu, abgmin, abgtim, abgman (family mmber ckit jaa). no word can describe how i feel, but doa aku untuk diaorang ak tak akan lupa. amin ya rabb. this scroll not for me but for us. your last members of family.











credit: theclick



2 comments:

misselco said...

cantik shawl ibu..itu je nk komen,,,
yang lain no komen :)

haziq said...

drop umo 10 taun.hahaha

 

Sang Penglipur Lara - Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates