Thursday, November 28, 2013

4 [Hari Jubah - II] 29th IIUM Convocation

Assalamualaikum. sorry readers, mood convo masih segar dalam ingatan. let's make this month as a convo month. alaaa. bukan selalu nak bertema2 ni kan. ada yang tak sempat nak berkongsi cerita convo mereka atas sebab urusan kerja dan sebagainya. aku pun kerja jugak tapi still diberi kelapangan untuk berkongsi kisah convo aku. alhamdulillah.


Bagi post yang kedua untuk Hari Jubah ini, dedicated special untuk rakan2 serta lecturer. tapi kn.... gamba lecturer tak ada laa time convo. mcm mana. just state je laa eh favorite lecturer lah.haha. kau tak leh nak sangkal kalo ko cakap kau leh survive atau lone ranger dekat alam university. kalau laa kehidupan kau macam tu, rugi masa kau sepanjang kau ada dekat alam university. university laa tempat kau cari kawan, berkawan, timba pengalaman, build relationship, untuk kelangsungan hidup kau selepas keluar university.
 
elly - haziq
Ini Elly. orang kanan aku. hahahah. belum pape dah bagi title. kau bagi je title pape, itu semua kami pegang. *perasan* bermula dengan --- group mate, class mate dan merebak pada

crime partner - pedajal orang, sekali jeling dah tau makian apa yang patut dihamburkan.
news partner - memandangkan dia MRC, semua hal uia dalam tangan dia, bayangkan mahalah tu tak pernah2 menang university sport carnival (usc), tetiba tenure yang dia pegang, juara keseluruhan - hamboi ko.hahaha
fyp partner, academic advisor - segala selok belok timetable, susun subject, serahkan pada yang pakar. sampai ke final year, aku tanya dia hal2 berkaitan subject dan sebagainya.

dan yang paling penting - we need each other, apa guna partner kalau tak leh nak sharing moment dan segalah masalah negara. haha. bijak berkata-kata, cakap lepas dan most of the time i got your points. kadang kala bertindak diluar kawalan. biasa lah perempuan. stress lebih sikit jaa. tapi jangan risau, compem kena basuh dengan aku - kadang2 xmakan saman gak budak nih.hahaha. sekali2 ngn aku kna tiaw. elly, alhamdulillah hari ini kita bersama meraikan hari jubah dalam satu dewan yg sama, course yang sama, feel yang sama, preparation yang sama, excited yang sama. dan akhirnya kite berjaya sampai ke tahap ini. mintak maaf segalanya sepanjang pengajian kita. alhamdulillah, syukur pada - Nya yang kurniakan kau pada aku. too many stories to share, too many memories to remember, too many secret to keep - syuhhh. ex-tkc ni baiiii.hahahha *clap*


apik - elly - haziq
Ini Apik. roomate sampai final year. one word - spokoh.hahaha. kami satu kulliyah tapi different concentration. geng2 budak computer science (cs). ngan budak2 cs laki, kami sume geng saja. sebab dari matrik lagi dah kenal diaorang. cumanya kat main camp ni lagi laa kerap jumpa.

cerita aku ngn apik, dulu time masuk main camp, aku xda kawan dari matrik  sebabnya aku masuk awal satu sem dari diaorang. so,cuma aku kenal makluk ni saja. tu pun kenal sebab selalu lepak bilik membe yang apik ni housemate membe ak. budak pandai macam dia mana nak pandang aku nih. hahaha. seyesly, aku tak leh tgk dia study. mesti aku rasa macam aku x study pape. aku ni kalau kat bilik memang keje nak tido aje, tapi dia study. kalau nak tau dia dah abih study ke blom, dia tengah layan movie - haaa, abih study laa tuh. tapi, ingat pesan family "study smart not hard" okay. ex-smaklabu nihhh.


Dalam kita berkawan, pepandai lah dalam memilih kawan. kawan ko malas, malas laa kau. kawan kau akan mencerminkan apa yang akan jadi pada kau. dan untuk kawan2 yang lain, terima kasih aku ucapkan diatas segala pertolongan sepanjang pengajian kita bersama. harapannya kite semua berjaya dunia akhirat.

Oh, lupaaa. lecturer favorite. tak ada istilah baik ka tak baik ka. pada pengamatan aku, lecturer itu diangkat baik apabila dia bagi ko good grade - eleh, tak gitu? madam mira, madam murni, bro zahid fitri, bro yusno - they inspired me.  3 daripadanya adalah lecturer database aku dan sorang supervisor fyp.

Nak cerita pasal lecturer fyp, mula2 lagi dah dapat beberapa feedback yang xberapa menarik dari dia. it's okay, kite try dulu camna. memang ternyata apa yang mereka cakap. dikala student lain fyp1 hanya siap report - memadai dapat A, tetapi bagi kami, fyp1 yang progress nya 60% working still dapat A- .  kami tak persoalkan apa yang diaorg dapat, cuma kami persoalkan dengan progress mcm tu, kau nak berbangga dengan kami. kemon man. aku rasa nak selam je kau dalam air taik. but, seyesly, it's worth it. untuk fyp2, kami hanya concentrate on writing report meanwhile student lain pecah pale tak tido malam siapkan website masing2. then, mula laa wak tebal muka suh check coding. bagus! last2 sendiri malu. thanks madam for great experience. at least we can manage the pressure well. kan partner kan. hahaha 







credit: the clicks : hairee

4 comments:

afiq said...

Tacing doe baca post ko ni~
Terimbau kenangan lalu. *Manly tear*

Mekasih weh sudi jadi roomate aku.
Beruntung bak ang dpt roomate macho cam ko. Haha

haziq said...

thanks gak roomate yaw! biasa laa kasi touching2 ckit.hahahaha

beruntung dapat roomate pandai cm ko.hahaha

@isHaH@but@lib said...

Amboi.. dua dua nak tacing manly tears. hehe. sorry salu panggil korang g*y b*y masa study..

Congratulations and all the best for your undertakings to all.

Keep in touch, inshallah

haziq said...

tenkiu cici....all da best untuk anda jugaaa

 

Sang Penglipur Lara - Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates