Tuesday, September 24, 2013

2 Menteri Bangang - No1

Assalamualaikum. tajuk entri pun dah bangang. haha. bulan ni saja (September) macam-macam dah statement bangang dari menteri - menteri kabinet malaysia nih. baru 4 bulan parti tu memerintah, ko agak dah berapak kali kenaikan harga barangan di negara nih?

anne, itu gula cikit puunya hal - naik cikit saja


Dan yang terbaru, harga gula ak naik disebabkan subsidi gula dikurangkan . alasan - as usual, nak kawal penyakit diabetes. insane gila!

" Kerajaan hari ini disaran mengurangkan subsidi harga gula secara berperingkat sebagai langkah menggalakkan rakyat mengurangkan penggunaan bahan itu dalam makanan dan minuman sekaligus mengurangkan penghidap diabetes.
  
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata: "Setakat ini bilangan penghidap diabetes di negara ini telah meningkat kepada 2.6 juta orang atau 15 peratus daripada jumlah penduduk Malaysia. 
  
"Ini semua berlaku kerana rakyat kita tidak mengawal penggunaan gula dalam makanan dan minuman," katanya kepada pemberita selepas merasmikan kempen kesedaran diabetes dan gaya hidup sihat Parlimen Segamat di Dewan Orang Ramai Pekan Buloh Kasap di sini. 
  
Menurutnya penyakit kencing manis (diabetes) menjadi masalah besar kepada negara kerana mereka yang menghidap penyakit itu akan berisiko mengidap penyakit lain seperti masalah penglihatan dan penyakit buah pinggang.
  
Setakat ini katanya, dilaporkan terdapat seramai 16,000 orang pesakit buah pinggang dalam senarai menunggu untuk mendapatkan pemindahan organ itu daripada penderma yang purata hanya terdapat seramai 40 hingga 50 orang setahun.
  
Beliau turut mencadangkan agar pekedai makanan dan minuman tidak mencampurkan gula dalam minuman yang dipesan pelanggan sebaliknya meletakkan gula dalam bekas berasingan supaya pelanggan boleh membuat pilihan sama ada menggunakan gula atau sebaliknya dalam minuman. " - Bernama

Alahai, kenapa laa malaysia ada menteri - menteri camni. diaorang ni aku suspect otak dah tepu dah. kelodak dah tak leh nak cuci. menteri, ko tau tak yang penyakit diabetes ni tak semestinya dari makanan yang gula berlebihan, penyakit ini pun dari gen jugak, means penyakit keturunan. daripada ko pegi naikkan harga gula, baik laa ko pergi upgrade pusat2 kesihatan dan macam2 kesedaran yang boleh ko buat.

But then, kau jamin ke dengan kenaikan harga gula ni, ko dapat kurangkan penyakit diabetes? mana lagi berkesan? naik kan harga gula dengan menigkatkan kesedaran bahaya gula berlebihan. ko jawab sekarang. eieiei. cari pasal betullah.

At the end. menteri ni jawap - jangan mkn gula. ini sume salah pengundi BN dengan orang yang tak mengundi.





2 comments:

ejasmi said...

semakin naik harga "----", Semakin kurang kadar "------"...

lengkapkan sendiri wahai menteri2...

untung lah jadi menteri2 kat malaysia ni....

TQ pengundi BN..tq sesapa xundi...TQ semua :)

haziq said...

hahaha.diaorg mmg ada template ni ke utk bg alasan klo ada pape brg naik?hahaha

macai abadi!

 

Sang Penglipur Lara - Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates