Tuesday, December 9, 2014

4 [Part 1 - Big Day] Akad

Assalamualaikum. alhamdulillah. tarikh 22/11/14 tarikh yang merubah kehidupan aku. kiranya next phase of my life giteww. hahaha. achievement unlock katanya. hihihi. alhamdulillah, that day run smoothly. akad dan kenduri pada hari yang sama. kenduri pulak disambut bersama abang ipar, yang mana baru juga melangsungkan perkahwinan lebih awal dari kami.Majlis akad nikah pada paginya pukul 10. bertempat di masjid jamek, Gerik. diakad oelh ustaz yang diwakilkan oleh bapak mertua. alhamdulillah. dengan sekali lafaz yang pada aku sangat berbeza dari pengantin-pengantin kebabayakannya. aku sah beristerikan erlizawani bt jasmi, pasangan yang menjadi pilihan. rebutan ni hoiii. hahaha. but, ' best men win isn't ' . hahaha. syukur dan tenkiu sangat sebab memilih aku sebagai teman untuk kehidupan kau seterusnya. alhamdulillah

Saat diakad, pada aku, setiap pengantin perlu menghayati saat-saat perpindahan tanggungjawab dari seorang bapa kepada kau. kau tahu apa itu erti akad? ye, memang itu satu tanda dia sah bergelar isteri kau. tapi adakah kau tahu yang akad itu juga adalah tanda kau menerima satu amanah besar dari bapa pengantin perempuan? ye, itu sepatutnya yang perlu disemat dalam hati dan akal kau. kau juga menerima untuk bertanggungjawab keatasnya, menjaga keselamatan, pakai minum, zahir dan batin. dan paling penting, dosanya adalah untuk kau. yang akan menangung dosa-dosanya adalah suami. yup, memang berat, tetapi ustaz berpesan, didiklah isteri mu, anak-anak2 mu. agar mereka membawa kamu ke syurga. inshaallah. ameenDalam khutbah kahwin nya, apabila telah berkahwin. bagi perempuan. taatnya hanyalah untuk suami manakala bagi lelaki taat nya untuk ibu dan bapanya dan hormatnya adalah untuk isterinya. inshaallah. belajar dan terus belajar agar mereka yang aku sayang dapat dibahagikan dengan seimbang.


Mohon agar kita sama-sama terus belajar dalam melengkapi kehidupan kita. inshaallah. bukankah perkahwinan itu saling melengkapi antara satu sama lain kan. ekelehh!hihihi. kelebihan aku menutupi kelemahan kau dan begitulah sebaliknya.


to be continued . . .p/s: puas hati dengan baju akad. sopping time p bandung dulu

p/s/s: mata kenyit sokmo. bulu mata berat katanya. hihi

p/s/s/s: smart!hahaha. muahh

4 comments:

Nina Hamdan said...

bagusnya dia update pasal hal kahwin. tak macam aku. hahha

@isHaH@but@lib said...

Nina,

Cer la hapdet gakkk.. adoi.

Haha

ejasmi said...

jgn kutuk mata kite lah!

haziq said...

nina: sedikit catatan agar tidak lupa dikemudian hari.haha

cici: lom telambat lagi nak update kn. simpan utk akhir taun lettew.haha

ejasmi: bulu mata aum aum.hahaha

 

Sang Penglipur Lara - Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates